Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

Nieuws

 • Open Dag forensische centra en klinieken trekt ruim 2000 bezoekers   20 maart 2023

  Om mensen de unieke kans te geven een kijkje te nemen achter de muren van een forensisch psychiatrisch centrum (fpc) of een forensisch psychiatrische kliniek (fpk) organiseert TBS Nederland één keer per twee jaar een Open Dag. Op zaterdag 18 maart 2023 openden tien forensisch psychiatrische centra en klinieken (verspreid over 13 locaties) voor de vijfde keer hun deuren voor het publiek. De aanmeldingen stroomden binnen en veel klinieken zaten binnen een korte tijd al volgeboekt. Ruim 2000 bezoekers bezochten de open dag.

 • Inschrijving Open Dag op 18 maart 2023 geopend - VOL  17 februari 2023

  Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken (verspreid over 13 locaties) hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Een aantal jaar ging de Open Dag helaas niet door vanwege het Coronavirus. We zijn blij dat we onze deuren in 2023 weer kunnen openen voor publiek. Inschrijven kan vanaf vrijdag 17 februari om 10.00 uur.

 • 18 maart 2023: Open Dag TBS Nederland  23 januari 2023

  Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Een aantal jaar ging de Open Dag helaas niet door vanwege het Coronavirus. We zijn blij dat we onze deuren in 2023 weer kunnen openen voor publiek. Inschrijven is verplicht en kan vanaf half februari.

 • De forensische psychiatrie is geen standaard wereld  6 december 2022

  De forensische psychiatrie is geen standaard wereld. Met hart en ziel werken onze collega's elke dag met patiënten, met als doel een veilige terugkeer in de maatschappij.

 • Werken in de forensische psychiatrie  10 oktober 2022

  De forensische psychiatrie is een specialisme binnen de psychiatrie. Een specialisme dat een groot appèl doet op de professionaliteit van álle medewerkers.

 • Leven in een tbs-kliniek – hoe ziet een dag eruit?   6 september 2022

  Nederland telt op dit moment bijna 1.500 tbs-patiënten. De laatste jaren stromen er steeds meer tbs-patiënten in en is het een uitdaging om passende uitstroomvoorzieningen te vinden.

 • Verder kunnen kijken - werken in de forensische zorg  1 augustus 2022

  In de Forensische Zorg moet je verder kunnen kijken. Want je werkt op het snijvlak van het strafrecht en de zorg.

 • Werkconferenties tbs: veel woorden, maar ook daden  22 juni 2022

  Tbs. Een prachtig systeem, zegt de een. Veel nadelen, vindt de ander. Om nog maar te zwijgen over de publieke opinie, die schreeuwt om strenger straffen als er weer eens een incident breed wordt uitgemeten in de media. Maar de ketenpartners zeggen: wat is er nou vruchtbaarder en effectiever dan gezamenlijk de problemen op te lossen? Dat is precies wat er gebeurt in de werkconferenties ‘Recht en tbs’, beter bekend als ‘Lunteren’. Met drie betrokkenen kijkt DJI terug en vooruit.

 • TBS Nederland publiceert ‘Cijfers & Bijzonderheden 2021'   31 mei 2022

  TBS Nederland heeft vandaag het overzicht ‘Cijfers & Bijzonderheden 2021’ gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven.

 • Psychopathische tbs-patiënten zijn niet (altijd) onbehandelbaar  25 mei 2022

  Psychopathie is een veel voorkomende stoornis in de forensische psychiatrie. Zeker 20% van de tbs-patiënten scoort hier hoog tot zeer hoog. Psychopathie bestaat uit zowel persoonlijkheids- als gedragskenmerken. Het gaat daarbij om een gebrekkig gevoelsleven, een charmerende maar bedrieglijke interpersoonlijke stijl en een verscheidenheid aan impulsief, agressief en antisociaal gedrag vanaf jonge leeftijd.

1 / 2 / Volgende

Delen via