Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

Nieuws

 • Hoe ervaart men binnen de tbs-sector de toenemende druk op de forensische sector?  15 oktober 2018

  De druk op forensische psychiatrie lijkt groter dan ooit. Toch zegt Harry Beintema, voorzitter behandeloverleg TBS NL: 'Dit werk is betekenisvol en maatschappelijk relevant. Ik zou echt niets leukers weten dan deze baan, met alle spanning en diversiteit.'

 • Minder kans op ontlopen tbs door investering in expertise en duidelijkere wetgeving  8 oktober 2018

  Minister Dekker (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om de problematiek van ‘weigeraars’ verder aan te pakken. Dat is nodig omdat verdachten soms bewust weigeren mee te werken aan het onderzoek dat bepaalt of er sprake is van een psychische stoornis. Er wordt daarom niet altijd een tbs-maatregel opgelegd. Dit vormt een onnodig risico voor de samenleving. De minister wil dat verdachten en gedetineerden met psychische problematiek wel worden behandeld. Hij komt daarom met een wetsvoorstel waarmee de eisen aan het opleggen van de tbs-maatregel worden verduidelijkt. Daarnaast moet de kennis en expertise bij rechters, officieren van justitie en gedragsdeskundigen worden verbeterd. Dat schrijft minister Dekker vandaag aan de Tweede Kamer.

 • Bas Eenhoorn benoemd als voorzitter Taskforce Veiligheid en Kwaliteit in de forensische zorg  27 september 2018

  De Taskforce Veiligheid en Kwaliteit in de forensische zorg richt zich voornamelijk op het verbeteren van de arbeidsmarkt, het verminderen van administratieve lasten en het verbeteren van de kwaliteit van zorg en veiligheid binnen de forensische zorg.

 • Forensische zorg krijgt impuls om veiligheid in sector te verbeteren  13 juli 2018

  De forensische zorg krijgt een impuls om de veiligheid in de sector te herstellen. GGZ Nederland, VGN en Federatie Opvang hebben vandaag met Minister Dekker (Rechtsbescherming) de Meerjarenovereenkomst Forensische Zorg getekend. “Wij zien dit als een belangrijke eerste stap de veiligheid te verbeteren”, zegt bestuurder Joep Verbugt van GGZ Nederland.

 • De straf die geen straf mag heten - Misverstanden rondom tbs  11 juni 2018

  Over de tbs-maatregel bestaan tal van misverstanden. Hoe zit het ook alweer? Kristel van Teeffelen lichtte het toe in dagblad Trouw

 • Hoe zit het nu met (het opleggen van) tbs?  9 juni 2018

  Harry Beintema, voorzitter van TBS Nederland in Nieuwsuur (09 juni 2018): 'Tbs is een succesvolle maatregel. Maar mensen die roepen dat P. tbs moet krijgen zodat hij is opgeborgen en nooit meer iets kan doen. Zo werkt tbs niet. Het heeft als doel mensen terug te laten keren in de samenleving.'

 • Nieuwe behandelmethode in PBC voor verdachten die psychologisch onderzoek weigeren  8 juni 2018

  Door een nieuwe behandelmethode van het Pieter Baan Centrum (PBC) kunnen weigeraars beter worden gediagnosticeerd. Met de nieuwe methode kan bij 48% van de weigeraars toch een conclusie over mogelijke stoornis worden gesteld.

 • Kwaliteitsnetwerk FPC/K van start – kennis delen is kennis vermenigvuldigen   16 februari 2018

  Vanaf 2018 maken de fpc’s en fpk’s een volgende stap om de kwaliteit van de forensische zorg (wetenschappelijk) te verhogen, kennis meer te delen en te leren van elkaar. Dit doen zij door middel van het Kwaliteitsnetwerk FPC/K.

 • Meer mogelijkheden om tbs-maatregel op te leggen  23 januari 2018

  De Eerste Kamer heeft vandaag de Wet forensische zorg van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) aanvaard. Hiermee kunnen strafrechters makkelijker verplichte zorg opleggen aan bijvoorbeeld gedetineerden met een psychische stoornis, zowel tijdens als na hun gevangenisstraf. Ook krijgen rechters door de wet meer mogelijkheden om een tbs-maatregel op te leggen.

 • Manifest tbs-advocaten ‘Verbetering tbs’; reactie TBS Nederland  12 januari 2018

  Het bestuur van de vereniging van TBS-advocaten heeft onlangs een Manifest opgesteld waarin ze verbeterpunten voor het tbs-systeem benoemen. Doel is het tbs-systeem te optimaliseren, zodat tbs aantrekkelijker wordt voor potentiële tbs-gestelden met als gevolg dat zij vaker meewerken aan Pro Justitia-onderzoek. TBS Nederland onderschrijft in grote lijnen de verbeterpunten. Toch zijn er nog wel enkele nuances aan te brengen, die we hieronder per aangedragen verbeterpunt benoemen. (Het is aan te raden eerst het Manifest te lezen.)

Delen via