Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

Inschrijving Open Dag op 18 maart 2023 geopend - VOL

Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken (verspreid over 13 locaties) hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Een aantal jaar ging de Open Dag helaas niet door vanwege het Coronavirus. We zijn blij dat we onze deuren in 2023 weer kunnen openen voor publiek.

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk. 

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s)

De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de Open Dag zijn: 

  • FPC Van der Hoeven Kliniek, Amersfoort en Utrecht (2 locaties)
  • FPC de Kijvelanden, Poortugaal
  • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
  • FPC de Oostvaarderskliniek, Almere
  • FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)
  • FPC de Rooyse Wissel, Venray
  • FPK De Woenselse Poort, Eindhoven
  • FPK GGZ Drenthe, Assen
  • FPK De Beuken, Boschoord
  • FPK Inforsa, Amsterdam

 

Zulian Firmansyah Seuajefn5me Unsplash 1280X640

Inschrijven

Inschrijven voor de Open Dag kan vanaf vrijdag 17 februari 10.00 uur tot uiterlijk zondag 26 februari via deze website. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is bij de meeste klinieken 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Een aantal klinieken laten geen personen onder de 18 jaar toe, ook niet onder begeleiding. Dit staat per kliniek duidelijk aangegeven.

Wat is er te zien?

Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. In de meeste fpc's en fpk's worden bezoekers door medewerkers en patiënten rondgeleid. Tijdens de rondleiding worden woonafdelingen, therapieruimtes en werkplaatsen bezocht en is er veel gelegenheid om vragen te stellen.

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?

Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof. 

TBS Nederland

In 2023 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector. 

 

Noot voor de pers

Voor meer informatie en het aanmelden van mediabezoek kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van FPC De Rooyse Wissel (0478-635200) of FPC Dr. S. van Mesdag (06 10 65 82 59).

 

Delen via