Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

Aanbevelingen taskforce tbs moeten leiden tot daling behandelduur

De taskforce behandelduur tbs, onder voorzitterschap van Bas Eenhoorn, heeft vandaag haar aanbevelingen gepresenteerd aan staatssecretaris Teeven (ministerie van VenJ) en voorzitters Jacobine Geel (GGZ Nederland) en Heleen Dupuis (VGN). De taskforce doet elf aanbevelingen, die moeten zorgen voor een verdere daling van de gemiddelde behandelduur in de tbs. Het voorstel van de taskforce doet geen afbreuk aan de maatschappelijke veiligheid die de tbs-maatregel biedt.

Aanbevelingen voor het hele tbs-traject
De aanbevelingen richten zich op alle fasen van de tbs, van instroom tot nazorg in de maatschappij. Deze zijn onder andere de prognose van de behandelduur bij oplegging van de maatregel, verscherping van de criteria voor de maatregel ‘1 jaar geen verlof’ na ongeoorloofde afwezigheid, toenemende uitstroom uit de longstay richting de ggz of gehandicaptenzorg en het eerder zoeken van aansluiting voor nazorgtrajecten. De waardering voor het tbs-stelsel in de strafrechtketen zal weer toenemen, wat leidt tot meer oplegging van de tbs-maatregel aan personen die de beveiliging en intensieve behandeling van de tbs nodig hebben.

Herstel van vertrouwen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie, GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland hebben Eenhoorn en zijn taskforce de opdracht gegeven de gemiddelde behandelduur in de tbs terug te brengen tot 8 jaar. Dit is van groot belang voor het herstellen van het vertrouwen van rechters en advocaten in de tbs-maatregel en daarbij het behouden van deze effectieve maatregel. Onlangs is deze effectiviteit in de publicatie van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) over de recidivecijfers nogmaals onderstreept, de tbs-waardige recidive is zelfs slechts 5%. Uitzonderlijk is dat de taskforce voor het eerst de gehele keten aan tafel brengt. Van advocaat en rechter, tot kliniek, reclassering, zorgverzekeraar en gemeente. In deze gezamenlijke inspanning ligt de kracht van deze taskforce behandelduur tbs.

Taskforce behandelduur tbs
De taskforce behandelduur tbs is een samenwerking tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en GGZ Nederland. Bas Eenhoorn is voorzitter van de taskforce.

Persbericht uitgebracht door GGZ Nederland

Delen via