Archief

 • Podcast over tbs, de Oostvaarderskliniek en corona  31 juli 2020

  Voor zijn podcast-serie sprak Robert Mienstra, journalist bij Almere Deze Week, met Thomas Graaff (manager therapeutisch milieu) en Marije Stokkel (afdelingshoofd). Een gesprek over de tbs-maatregel en -behandeling, het dagelijkse leven en werken in een tbs-kliniek en de invloed en effecten van de coronamaatregelen op de medewerkers en patiënten van de Oostvaarderskliniek.

 • Verruiming bezoek en verloven onder voorwaarden  17 juni 2020

  Sinds half maart dit jaar was het vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet mogelijk om patiënten, die verblijven in een tbs-kliniek, te bezoeken. Ook het verlof van patiënten, die daarvoor in aanmerking kwamen, is sinds die tijd opgeschort. Hier is vanaf 2 juni verandering in gekomen.

 • Leerlingen vallen in de prijzen met werkstuk over tbs  11 juni 2020

  Joyce Wiersma en Maura te Grotenhuis zijn op dinsdag 9 juni 2020 in de prijzen gevallen met hun profielwerkstuk 'Verlof bij tbs'. De leerlingen van ‘t Hooghe Landt College in Amersfoort wonnen de KNAW Onderwijsprijs in het profiel 'Cultuur en Maatschappij'.

 • Reactie TBS Nederland op Rapport RSJ ‘Langdurig in de tbs’  27 mei 2020

  In het rapport van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is nagegaan welke factoren bijdragen aan stagnatie in de door- en uitstroom van langdurig tbs-gestelden. Aanleiding voor het rapport was dat TBS Nederland onder de aandacht heeft gebracht te worstelen met de door- en uitstroom van langdurig tbs-gestelden. Het gaat hierbij om tbs-gestelden met een behandelduur van 8 jaar en langer. Het rapport geeft meerdere aanbevelingen over dit onderwerp.

 • Podcast geeft kijkje in wereld van de tbs  7 mei 2020

  De podcastserie TBS volgt vier patiënten uit de Rooyse Wissel in Venray. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor ernstige delicten, maar worden nu klaargestoomd voor een leven buiten de kliniek.

 • 21 maart 2020: Open Dag TBS Nederland  10 februari 2020

  Op zaterdag 21 maart 2020 openen acht forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 17 februari om 8.00 uur. Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Ontdekdezorg week die van 16 tot en met 21 maart 2020 plaatsvindt.

 • Interesse buitenland voor tbs-systeem  13 december 2019

  Het tbs-systeem is een uniek systeem. Vanuit het buitenland is er vaak belangstelling voor hoe dit in Nederland geregeld is.

 • Inzet enkelband bij tbs-verlof vanaf 1 december 2019  1 december 2019

  Op initiatief van de behandeldirecteuren van de tbs-klinieken (fpc’s) is per 1 december 2019 bij vijf fpc’s de proef ‘Elektronisch monitoring bij tbs-verlof’ gestart oftewel het toepassen van een enkelband bij verlof. Deelnemende fpc’s zijn FPC de Rooyse Wissel, FPC De Kijvelanden, FPC Pompestichting, FPC De Oostvaarderskliniek en FPC Dr. S. van Mesdag. In dit laatste fpc wordt de enkelband overigens al langer ingezet als verlofvoorwaarde.

 • Besluit weigerende observandi treedt in werking  28 november 2019

  Het zogeheten besluit weigerende observandi van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) treedt donderdag 28 november 2019 in werking. Dit besluit bevat regels over de werkwijze van een multidisciplinaire commissie die beoordeelt of er medische gegevens beschikbaar zijn over een verdachte die niet wil meewerken aan onderzoek naar een mogelijke gebrekkige ontwikkeling of psychische stoornis. De commissie adviseert of die gegevens bruikbaar kunnen zijn voor het opstellen van een aanvullende rapportage over de verdachte.

 • Cijfers & Bijzonderheden TBS Nederland 2018  9 juli 2019

  TBS Nederland verzamelde cijfers over 2018 en geeft daarbij ook relevante achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de bezetting, verlof, onttrekkingen en recidive.

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / … 6  Volgende

Delen via