Archief

 • Pilot Empatica E4 van start  15 april 2022

  Vijf Tbs klinieken (FPC Pompekliniek, FPC van Mesdag, FPC Oostvaarderskliniek, FPC De Rooyse Wissel en FPC De Kijvelanden) werken in een project samen m.b.t. de Empatica E4. Dit is een polsband waarmee vier verschillende fysiologische signalen kunnen worden gemeten.

 • Vakmanschap in de forensische zorg  7 december 2021

  Afgelopen donderdag stond in de openbare les van Ruud van der Horst de professionalisering en deskundigheidsbevordering van (toekomstige) professionals in het forensische zorgveld centraal. Vele studenten en professionals volgden de livestream. Aanvullend op de les is een video van het lectoraat gemaakt.

 • Patiëntenraden FPC’s en FPK’s in gesprek tijdens Landelijke Patiëntenradendag  15 november 2021

  De Patiëntenraad van FPC Dr. S. van Mesdag ontving op donderdag 4 november patiëntenraden van alle FPC’s en een FPK. Jaarlijks is er voor alle FPC’s en FPK’s in Nederland een Landelijke Patiëntenradendag van de Forensische Zorg. De klinieken hebben met elkaar gedeeld hoe het gaat in de kliniek: wat zijn successen en wat zijn knelpunten. Onderwerpen die op de agenda stonden zijn: onderlinge samenwerking Patiëntenraden, digitale wereld & behandeling, best practice over de behandeling van verslaving.

 • Muurschildering FPC Dr. S. van Mesdag genomineerd voor Elisabeth van Thüringenprijs  2 november 2021

  FPC Dr. S. van Mesdag en Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) zijn genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs voor een tweede muurschildering. De Elisabeth van Thüringenprijs is een kunstprijs voor een voorbeeldstellend kunstproject in de zorg. Het thema van 2021 is ‘verbinding’. 15 november wordt bekend wie de Elisabeth van Thüringenprijs heeft gewonnen.

 • TBS Nederland publiceert ‘Cijfers en Bijzonderheden 2020’  8 juni 2021

  TBS Nederland heeft vandaag het overzicht ‘Cijfers en Bijzonderheden 2020’ gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven.

 • Alcoholmeter bij tbs-patiënten tijdens verlof  3 december 2020

  In december 2020 start een nieuwe pilot binnen vijf tbs-klinieken (FPC’s) in samenwerking met de reclassering. Patiënten waarbij alcoholgebruik een factor in het delictscenario is, worden tijdens hun verlof een Alcoholmeter(Secure Continuous Remote Alcohol Monitoring) omgedaan, die 24 uur per dag het alcoholpromillage meet.

 • Reactie TBS Nederland op rapport ‘Geen kant meer op kunnen’ van Inspectie Justitie en Veiligheid  14 oktober 2020

  De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie) concludeert in het rapport ‘Geen kant meer op kunnen; een onderzoek naar de knelpunten en dilemma's in de resocialisatie van tbs-gestelden,’ dat binnen het tbs-systeem de positie van de hoofden behandeling onder te grote druk staat. Voor TBS Nederland (TBS NL) staat veiligheid binnen de sector altijd voorop. Wij zijn ons bewust van de knelpunten uit de rapportage. Deze zorgen er echter niet voor dat wij eerder en meer vrijheden geven dan verantwoord is voor de samenleving. TBS NL werkt met alle partijen samen aan de aanbevelingen en juicht de versnelling toe.

 • Documentaire en theaterstuk door en over tbs’ers  30 september 2020

  De tbs-patiënten uit de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek gaan dit najaar op theatertour door Nederland, zo lang de maatregelen rondom het coronavirus dit toelaten. Dit project is een onderdeel van hun resocialisatieproces om in contact te komen met ‘mensen van buiten’. De theatertour startte op 28 september 2020 tijdens het Nederlands Film Festival waar zij tijdens de première van de documentaire ‘Rusteloze Zielen – scènes uit de tbs’ hun theaterstuk voor het eerst hebben opgevoerd voor publiek.

 • Werken in de Forensische Zorg  31 augustus 2020

  Minister Dekker heeft op 31 augustus de website ‘Werken in de Forensische Zorg’ officieel gelanceerd! De website is een initiatief van de Taskforce Forensische Zorg (een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse ggz, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Federatie Opvang en Valente).

 • Podcast over tbs, de Oostvaarderskliniek en corona  31 juli 2020

  Voor zijn podcast-serie sprak Robert Mienstra, journalist bij Almere Deze Week, met Thomas Graaff (manager therapeutisch milieu) en Marije Stokkel (afdelingshoofd). Een gesprek over de tbs-maatregel en -behandeling, het dagelijkse leven en werken in een tbs-kliniek en de invloed en effecten van de coronamaatregelen op de medewerkers en patiënten van de Oostvaarderskliniek.

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / … 7  Volgende

Delen via