Archief

 • Reactie TBS Nederland op rapport ‘Geen kant meer op kunnen’ van Inspectie Justitie en Veiligheid  14 oktober 2020

  De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie) concludeert in het rapport ‘Geen kant meer op kunnen; een onderzoek naar de knelpunten en dilemma's in de resocialisatie van tbs-gestelden,’ dat binnen het tbs-systeem de positie van de hoofden behandeling onder te grote druk staat. Voor TBS Nederland (TBS NL) staat veiligheid binnen de sector altijd voorop. Wij zijn ons bewust van de knelpunten uit de rapportage. Deze zorgen er echter niet voor dat wij eerder en meer vrijheden geven dan verantwoord is voor de samenleving. TBS NL werkt met alle partijen samen aan de aanbevelingen en juicht de versnelling toe.

 • Documentaire en theaterstuk door en over tbs’ers  30 september 2020

  De tbs-patiënten uit de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek gaan dit najaar op theatertour door Nederland, zo lang de maatregelen rondom het coronavirus dit toelaten. Dit project is een onderdeel van hun resocialisatieproces om in contact te komen met ‘mensen van buiten’. De theatertour startte op 28 september 2020 tijdens het Nederlands Film Festival waar zij tijdens de première van de documentaire ‘Rusteloze Zielen – scènes uit de tbs’ hun theaterstuk voor het eerst hebben opgevoerd voor publiek.

 • Podcast over tbs, de Oostvaarderskliniek en corona  31 juli 2020

  Voor zijn podcast-serie sprak Robert Mienstra, journalist bij Almere Deze Week, met Thomas Graaff (manager therapeutisch milieu) en Marije Stokkel (afdelingshoofd). Een gesprek over de tbs-maatregel en -behandeling, het dagelijkse leven en werken in een tbs-kliniek en de invloed en effecten van de coronamaatregelen op de medewerkers en patiënten van de Oostvaarderskliniek.

 • Verruiming bezoek en verloven onder voorwaarden  17 juni 2020

  Sinds half maart dit jaar was het vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet mogelijk om patiënten, die verblijven in een tbs-kliniek, te bezoeken. Ook het verlof van patiënten, die daarvoor in aanmerking kwamen, is sinds die tijd opgeschort. Hier is vanaf 2 juni verandering in gekomen.

 • Leerlingen vallen in de prijzen met werkstuk over tbs  11 juni 2020

  Joyce Wiersma en Maura te Grotenhuis zijn op dinsdag 9 juni 2020 in de prijzen gevallen met hun profielwerkstuk 'Verlof bij tbs'. De leerlingen van ‘t Hooghe Landt College in Amersfoort wonnen de KNAW Onderwijsprijs in het profiel 'Cultuur en Maatschappij'.

 • Reactie TBS Nederland op Rapport RSJ ‘Langdurig in de tbs’  27 mei 2020

  In het rapport van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is nagegaan welke factoren bijdragen aan stagnatie in de door- en uitstroom van langdurig tbs-gestelden. Aanleiding voor het rapport was dat TBS Nederland onder de aandacht heeft gebracht te worstelen met de door- en uitstroom van langdurig tbs-gestelden. Het gaat hierbij om tbs-gestelden met een behandelduur van 8 jaar en langer. Het rapport geeft meerdere aanbevelingen over dit onderwerp.

 • Podcast geeft kijkje in wereld van de tbs  7 mei 2020

  De podcastserie TBS volgt vier patiënten uit de Rooyse Wissel in Venray. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor ernstige delicten, maar worden nu klaargestoomd voor een leven buiten de kliniek.

 • 21 maart 2020: Open Dag TBS Nederland  10 februari 2020

  Op zaterdag 21 maart 2020 openen acht forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 17 februari om 8.00 uur. Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Ontdekdezorg week die van 16 tot en met 21 maart 2020 plaatsvindt.

 • Interesse buitenland voor tbs-systeem  13 december 2019

  Het tbs-systeem is een uniek systeem. Vanuit het buitenland is er vaak belangstelling voor hoe dit in Nederland geregeld is.

 • Inzet enkelband bij tbs-verlof vanaf 1 december 2019  1 december 2019

  Op initiatief van de behandeldirecteuren van de tbs-klinieken (fpc’s) is per 1 december 2019 bij vijf fpc’s de proef ‘Elektronisch monitoring bij tbs-verlof’ gestart oftewel het toepassen van een enkelband bij verlof. Deelnemende fpc’s zijn FPC de Rooyse Wissel, FPC De Kijvelanden, FPC Pompestichting, FPC De Oostvaarderskliniek en FPC Dr. S. van Mesdag. In dit laatste fpc wordt de enkelband overigens al langer ingezet als verlofvoorwaarde.

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / … 6  Volgende

Delen via