Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

Documentaire en theaterstuk door en over tbs’ers

De tbs-patiënten uit de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek gaan dit najaar op theatertour door Nederland, zo lang de maatregelen rondom het coronavirus dit toelaten. Dit project is een onderdeel van hun resocialisatieproces om in contact te komen met ‘mensen van buiten’. De theatertour startte op 28 september 2020 tijdens het Nederlands Film Festival waar zij tijdens de première van de documentaire ‘Rusteloze Zielen – scènes uit de tbs’ hun theaterstuk voor het eerst hebben opgevoerd voor publiek.

Theatertour
Het theaterproject - met de titel Reflections: I do(n’t) need you - helpt de patiënten bij hun terugkeer naar de samenleving, al levert het ook spanningen op. Spelen ze een rol, of kunnen ze echt veranderen? Is het mogelijk om je demonen voorgoed achter je te laten, of zullen die altijd met je meereizen? We hebben in Nederland gekozen voor een systeem waarbij we plegers van ernstige misdrijven helpen terug te keren in de maatschappij. Met een theatertour door het land met tbs’ers in de hoofdrollen, zoekt TBS on Tour de grenzen op van de resocialisatie van tbs-patiënten. Vanwege de recente strenge maatregelen rondom het coronavirus wordt op dit moment bekeken of en hoe de voorstellingen kunnen doorgaan.

Documentaire Rusteloze Zielen
De documentaire Rusteloze Zielen – scènes uit de tbs van regisseur Ingrid Kamerling over de hoofdpersonen uit dit toneelstuk, is onderdeel van de theatertour. De documentaire wordt uitgezonden op dinsdag 6 oktober door de VPRO op NPO2 om 22.35 uur.

Meer informatie over de documentaire en het theaterstuk staat op de website Project COHOST.

Rusteloze Zielen Poster

 

Delen via