Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

21 maart 2020: Open Dag TBS Nederland

Op zaterdag 21 maart 2020 openen acht forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 17 februari om 8.00 uur. Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Ontdekdezorg week die van 16 tot en met 21 maart 2020 plaatsvindt.

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s)
De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de Open Dag zijn:

  • FPC Van der Hoeven Kliniek, Amersfoort en Utrecht
  • FPC de Kijvelanden, Poortugaal
  • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
  • FPC de Oostvaarderskliniek, Almere
  • FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)
  • FPC de Rooyse Wissel, Venray
  • FPK De Woenselse Poort, Eindhoven
  • FPK De Beuken, Boschoord

Inschrijven
Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan vanaf maandag 17 februari 8.00 uur tot uiterlijk zondag 1 maart via www.opendagtbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Van iedereen die wordt aangemeld wordt het nummer van het persoonlijke legitimatiebewijs, de adresgegevens en de geboortedatum gevraagd.

Wat is er te zien?
Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. In de meeste fpc's en fpk's worden bezoekers door medewerkers en patiënten rondgeleid. Tijdens de rondleiding worden woonafdelingen, therapieruimtes en werkplaatsen bezocht en is er veel gelegenheid om vragen te stellen. Op www.opendagtbsnederland.nl is vanaf 17 februari meer informatie te vinden over de programma’s in alle deelnemende instellingen. 

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?
Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof. 

TBS Nederland
In 2020 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector. 

Delen via