Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

Rapport: 'Contrabande in forensisch psychiatrische centra'

De Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) wil dat tbs-klinieken meer doen aan het voorkomen van de invoer van drugs. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie onderschrijft deze aanbeveling en verwacht voor 1 januari 2016 een plan van aanpak om de beveiliging te verbeteren. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport ‘Contrabande in forensisch psychiatrische centra’ van de IVenJ.

De Inspectie heeft onderzocht wat de risico’s zijn op de invoer van verboden goederen en wat de tbs-klinieken doen om dit te voorkomen. De IVenJ concludeert dat bij vijf van de zeven onderzochte klinieken onvoldoende zicht bestond op de risico’s op invoer van metaalhoudende verboden goederen door onbegeleide tbs-gestelden. In een aantal gevallen werden deze patiënten niet gecontroleerd bij de ingang of konden ze verboden goederen doorgeven, voordat ze werden gecontroleerd. De Inspectie noemt het niet onderkennen hiervan ‘een serieus aandachtspunt’, maar erkent tegelijkertijd dat tbs-klinieken dit inmiddels goed hebben opgepakt.

Ook beveelt de Inspectie aan om te kijken naar de manier waarop de invoer van drugs kan worden voorkomen. Daarvoor is een combinatie van beveiligingsmaatregelen nodig, zoals bijvoorbeeld de slimme inzet van drugshonden. Staatssecretaris Dijkhoff rekent erop dat de klinieken dit punt ook in het plan van aanpak meenemen.

Klik hier voor voor het rapport en de reactie van de staatssecretaris.

Bron: Persbericht op website Inspectie Veiligheid en Justitie 30 september 2015

Delen via