Indien mogelijk, geven wij graag een toelichting op ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de tbs-sector. Wij verstrekken echter geen informatie over de behandeling van individuele patiënten.

Uniek onderzoek naar vrouwen met tbs

Grootschalig onderzoek onder vrouwelijke tbs-ers
De Van der Hoeven Kliniek heeft samen met FPC Oldenkotte, FPK Assen en FPK Woenselse Poort een groot onderzoek gedaan onder bijna 300 vrouwen die sinds 1984 in de TBS verbleven.

Vaker levensdelicten en brandstichten
Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen die tbs hebben gekregen vaker levensdelicten pleegden dan mannen en ook stichtten ze veel vaker brand. Mannelijke tbs'ers pleegden meer gewelds- en zedendelicten.

Verder is onderzocht hoe het deze vrouwen is vergaan die de afgelopen 30 jaar tbs kregen opgelegd. Vrouwen kregen die maatregel veel minder vaak opgelegd dan mannen.

Nederland heeft ongeveer 140 vrouwen met tbs tegenover ongeveer 1800 mannen. Het aantal tbs-opleggingen aan vrouwen stijgt wel. Ook is bijna 90 procent van de vrouwen in fpc's een risico voor hun kinderen. Ze doen hen iets aan of verwaarlozen ze.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen veel vaker dan mannen een borderline persoonlijkheidsstoornis hadden. In vergelijking met mannen leden ze vaker aan depressies, eetstoornissen en posttraumatische stressstoornissen. Wel waren ze minder vaak narcistisch of antisociaal.

Doel van het onderzoek
De Van der Hoeven Kliniek doet dit onderzoek om meer inzicht te krijgen in de problematiek van vrouwen en hoopt daarmee de behandeling aan vrouwen in de TBS te kunnen verbeteren.

Nieuwsuur maakte een item over dit onderwerp: Uniek onderzoek naar vrouwen met tbs

Lees ook:

Delen via