Werken in de forensische sector: hoe is dat?

Hoe is het om te werken in de forensische sector, in bijvoorbeeld een fpc of fpk? Medewerkers van de verschillende fpc's en fpk's vertellen er graag over. Zo ook Ivo, die als GZ-psycholoog en hoofd Behandeling bij FPC de Rooyse Wissel werkt.  

‘Acht jaar werk ik nu als GZ-psycholoog in de forensische sector en sinds 1 juni 2017 bij de Rooyse Wissel. Ik werk in een team van acht psychologen: vijf GZ-psychologen en drie basispsychologen. Als psycholoog werk je met verschillende therapievormen, zoals EMDR, schematherapie, traumatherapie of cognitieve gedragstherapie. Het is maar net wat een patiënt nodig heeft: therapie – of een combinatie van therapieën – is altijd maatwerk. Als je dan ziet dat een patiënt voorzichtig vooruitgang boekt, is dat geweldig.

Werken als forensisch GZ-psycholoog is anders dan werken als GZ-psycholoog in het ‘reguliere circuit’. Onze doelgroep wordt niet op vrijwillige basis opgenomen in onze kliniek, maar verplicht. Daardoor treedt een patiënt je vaak niet open tegemoet, je moet zijn vertrouwen zien te winnen voordat je echt met hem aan de slag kunt. Dat maakt het werk soms lastig, maar tegelijkertijd ook fascinerend. Het soms onberekenbare gedrag van de patiënten en hun complexe problematiek zorgen ervoor dat geen dag hetzelfde is.

Mijn werk geeft mij veel voldoening, omdat je echt iets kunt betekenen voor iemand. Het kan het verschil maken tussen het bewandelen van het rechte en het foute pad. Met het doorbreken van gedachte- en gedragspatronen en het geven van de juiste handvatten, kunnen patiënten – hoe klein de stapjes vaak ook zijn – hun leven weer op de rit krijgen. Ik leer hen dat er andere keuzes zijn dan probleemgedrag, zoals agressie. Dat vergt jaren van therapie, dus met de meeste patiënten bouw ik een intensieve band op. Heftig, maar heel waardevol.’

Ook werken in de forensische sector? Kijk op de websites van de afzonderlijke fpc's en fpk's voor het actuele vacature-overzicht. 

Delen via